Moestuin / Kruidentuin

U kunt er al aan beginnen!
Moestuin / Kruidentuin

Wauw! Vanmorgen viel ineens mijn oog op de kruidenbak die wij gebruiken. Tot voor kort zag het er verre van uitnodigend uit...en ineens zie ja daar "half maart" al verse, frisse, groene kruiden...

Wacht dus niet veel langer en begin aan je kruiden-/moestuin. Zelf groenten en kruiden kweken is ook anno 2017 enorm populair!

Waar je gaat kweken is natuurlijk geheel afhankelijk van de ruimte die je eraan kwijt kan/wilt. Wij bieden diverse mogelijkheden aan bakken die in een mum van tijd in elkaar staan. Zelfs als je graag op hoogte wilt of moet werken is dit geen enkel probleem. Maar uiteraard kan een strookje gazon ook prima werken.

Klik HIER voor onze collectie moestuinbakken.

Volgende afbeelding geeft alvast belangrijke tips voor een geslaagde moestuin:

  Makkelijke Moestuinbak

 

En dan nu, het stappenplan in detail:

Stap 1

De plaats

 • Zoek een plaats in Uw tuin waar de zon (het liefst!) gemiddeld zo'n 6 uur per dag schijnt en plaats daar uw moestuin.

Stap 2

Aanleg Moestuin

Plant U in de volle grond?

De ideale moestuingrond is leem of zandleem, want kleigrond is zwaar en compact en is vaak te nat voor je groenten. Zand houdt het water en de voedingsstoffen dan weer amper vast. 

 • Maak de grond onkruidvrij en spit hem om.
 • Gebruik een bodemverbeteraar zodat de plant zich goed kan inwortelen.  
 • LET op: Vermeng de bodemverbeteraar met de potgrond!

Plant U in een moestuinbak?

 • Vul de bak ongeveer drie kwart met kwaliteits potgrond. Dit is Uw basis.
 • Daarna is het aan te raden om een moestuinpotgrond te gebruiken zodat de plant zich goed kan inwortelen. Bedek de bovenste laag met dit product. 

 

Potgrond: https://www.uwtuinendier.com/webshop/collectie/potgrond/s099K

 

Stap 3

Wat ga je planten of zaaien in je moestuin?

Start met groenten die makkelijk te kweken zijn en die je lekker vindt: sla (in verschillende soorten), radijzen, spinazie, wortelen, prei, courgettes en pompoenen. 

Stap 4

Wat Plant ik waar?

Plant je in de volle grond? 

 • Hark de grond fijn. Trek rechte groeven, hiermee krijg je een georganiseerde moestuin en zullen planten/kruiden netjes naast elkaar groeien. U kunt hiervoor eventueel touwtjes en stokjes gebruiken. Zie foto hieronder. Waar U wat plant is aan U zelf. Het is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid planten of kruiden die U wilt kweken welke planten waar kunnen staan/hoeveel plaats U beschikbaar heeft.

                              Afbeeldingsresultaat voor moestuin touwtjes  

Bamboestokjes: https://www.uwtuinendier.com/webshop/collectie/accessoires/XV99K

Plant je in een moestuinbak?

 • Veel moestuinbakken zijn voorzien van een onderverdeling, op deze manier kweken is zeer overzichtelijk. Je kunt je planten gemakkelijk indelen en organiseren. Zie foto hieronder.

                            Afbeeldingsresultaat voor moestuinbak praxis

Stap 5

Zaaien: 

 • Zaai liever te dun dan te dik.
 • Grotere zaden zoals radijzen zaai je wat dieper, fijn zaad zoals van wortelen, oppervlakkig.
 • Druk goed aan met de achterkant van je hark en ga er met een fijne gieter over.
 • Zet een naambordje aan het begin van elke rij of in ieder vak.

TIP:

Voorzie een aparte plek voor reuzenplanten als courgettes en pompoenen. Je kan ze makkelijk zelf binnen voorzaaien, vanaf april, in een zaaibakje.

           Afbeeldingsresultaat voor zaaibakje

Dit zijn makkelijke groeiers die een grote oogst opleveren maar ook veel mest nodig hebben.                 Geef ze bij het planten een stevige portie meststoffen en zodra ze goed geworteld en gegroeid zijn herhaal je dit nog eens.

Heb je een serre of kan je voor een (plastiek) afdak zorgen, probeer dan ook eens wat tomaten. Het zijn planten die, mits wat warmte, snel groeien en kilo’s overheerlijke vruchten opleveren.

Geef tomaten nooit water op de bladeren maar enkel aan de voet, van natte bladeren krijgen ze schimmels.

Ongedierte

Helaas, zodra de eerste jonge slablaadjes en courgetteplantjes tevoorschijn komen, willen ook ongenode gasten meesmullen.

Gelukkig bestaan er tal van (biologische) middeltjes om je daarbij te helpen. Bij het strooien van slakkenkorrels tussen je planten beschermt ze van vraat, zonder schade te berokkenen aan huisdieren, egels of vogels.

Slakkenhttps://www.uwtuinendier.com/webshop/edialux-arionex-garden-tegen-slakken/Qk99K

Bij warm en vochtig weer kunnen er bladluizen opduiken, zoals de zwartebonenluis op je boontjes. Besproei je planten met plantaardige insecticide zodra je de eerste luizen opmerkt.

Bladluizenhttps://www.uwtuinendier.com/webshop/bayer-anti-sect-bio/4t99K